Στον αέρα οι «Μεσογειακοί Αγώνες 2013»


Το ενδεχόμενο της μη διεξαγωγής τους σε Βόλο και Λάρισα άφησε ανοιχτό ο κ. Γερουλάνος αν η ΔΕΜΑ δεν κάνει δεκτή τη δραστική μείωση του προϋπολογισμού τους.
Το «όπλο στο τραπέζι» της διαπραγμάτευσης με τη Διεθνή Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων έβαλε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος ξεκαθαρίζοντας χθες ότι, αν η ΔΕΜΑ δεν δεχθεί τη μείωση του προϋπολογισμού των Μεσογειακών του 2013 στον Βόλο και στη Λάρισα στο μισό αυτού που είχε προϋπολογισθεί από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, τότε «δεν θα γίνουν καθόλου»! Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα FΜ» ο κ. Γερουλάνος τόνισε: «Είναι πολύ μεγάλη πολυτέλεια για τη χώρα μας να διοργανώσει τους Μεσογειακούς Αγώνες.Τους κάνουμε όμως επειδή η προηγούμενη κυβέρνηση πήρε αυτή την απόφαση χωρίς κανέναν σχεδιασμό και μας εξέθεσε παγκόσμια. Σήμεραλοιπόνείναι μια πολύ δύσκολη απόφαση να μη διοργανώσουμε τους Μεσογειακούς, αλλά παρ΄ όλα αυτά είμαι έτοιμος να λάβω μια τέτοια απόφαση αν χρειαστεί».

Ειδικότερα για τον προϋπολογισμό της διοργάνωσης δήλωσε: «Μειώσαμε το κόστος διεξαγωγής των Αγώνων ακριβώς στο μισό και θέσαμε το θέμα στη Διεθνή Επιτροπή περιμένοντας την απάντησή της. Θέλουμε τη δέσμευσή της ότι θα πραγματοποιηθούν οι Αγώνες με αυτά τα νέα οικονομικά δεδομένα, διαφορετικά δεν θα γίνουν καθόλου». Επιπλέον ο κ. Γερουλάνος καταφέρθηκε κατά της επιλογής της προηγούμενης κυβέρνησης όσον αφορά τον προϋπολογισμό που «έγινε μόνο για να δημιουργηθούν στάδια και μεγάλα έργα. Ούτε ένα ευρώ δεν είχε προϋπολογιστεί για να προωθηθεί η Θεσσαλία στον διεθνή χώρο.Δεν υπήρχε ούτε ένα ευρώ προβολής. Ολα ήταν για να φτιάξουμε τα στάδια,δηλαδή όλα ήταν έργα για να βάλουν κάποιοι άνθρωποι λεφτά στην τσέπη».

Σ ύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος με τις απαιτήσεις που εγείρει η ΔΕΜΑ, αλλά και με τις διαρκείς οχλήσεις της προς την ελληνική πλευρά. Πρόσφατα μάλιστα διέρρευσαν από την πλευρά της ΔΕΜΑ πληροφορίες προς τον Τύπο για «κίτρινη κάρτα» στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι στις 11 Ιανουαρίου ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού κ. Πάνος Μπιτσαξής είχε κάνει λόγο για ακόμη δραστικότερη μείωση του προϋπολογισμού, ανακοινώνοντας ότι από τα 186 εκατ. ευρώ που ήταν αρχικά θα μειωθεί στα 60 εκατ. ευρώ, ενώ στην πορεία θα καταβληθεί προσπάθεια να πέσει στα 50 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά του υψηλόβαθμο στέλεχος της ΔΕΜΑ με το οποίο επικοινώνησε «Το Βήμα» δήλωσε άγνοια όσον αφορά το ελληνικό αίτημα για μείωση του προϋπολογισμού υποστηρίζοντας: «Το ύψος του προϋπολογισμού δεν είναι αρμοδιότητα της ΔΕΜΑ. Αυτό είναι θέμα της Οργανωτικής Επιτροπής και της Ελλάδας. Εμείς συζητάμε με την ελληνική πλευρά ορισμένες αλλαγές που μας έχουν ζητήσει όσον αφορά τον τόπο διεξαγωγής ορισμένων αθλημάτων, ενώ ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων. Δεχτήκαμε, για παράδειγμα,να μη διεξαχθεί το γκολφ, όπως μας είχε ζητήσει η ελληνική πλευρά,και μπορεί να το κάνει μόνη της η διεθνής ομοσπονδία στη Χαλκιδική».

Πηγή: ΤΟ BHMA

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου