Τουρισμός, Εμπορική Αγορά, ελπίδα για ανάπτυξη…

Απόστολος Νάσιος
Επειδή πάντοτε πίστευα ότι η γνώμη των ειδικών είναι καθοριστικής σημασίας για τον σχεδιασμό καθώς και την υλοποίηση της τουριστικής ανάπτυξης στην περιοχή μας ,κατ επέκταση βέβαια έτσι της ανάκαμψης της εμπορικής αγοράς του Βόλου, άρα και της ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας ,επικοινώνησα τις προηγούμενες ημέρες με ανθρώπους του τουρισμού της περιοχής μας. Συγκεκριμένα με τον κ. Λεβέντη Κώστα, πρόεδρο των Ξενοδόχων της Μαγνησίας, καθώς και με την κ. Καμμένου Θέκλα, τουριστική πράκτορα και οι δυό τους σύμβουλοι του Επιμελητηρίου Μαγνησίας .Αιτία της επικοινωνίας αυτής ήταν η πρόθεσή μου να πληροφορηθώ από δυο ανθρώπους του τουρισμού για το ποια ακριβώς πρόκειται να είναι η κατάσταση του τουρισμού την τρέχουσα χρονιά στην περιοχή μας.


Καταρχήν πολλοί έμποροι, καταστηματάρχες των ειδών εστίασης ,κ.λ.π έχουμε αγωνία για το πόσα κρουαζιερόπλοια πρόκειται να έλθουν φέτος στο λιμάνι του Βόλου. Πέρυσι αφίχθησαν 61 πλοία, φέρνοντας περίπου 72.000 περίπου τουρίστες, πολλοί εκ των οποίων παρέμειναν για αρκετές ώρες στην πόλη του Βόλου, αφήνοντας χιλιάδες ευρώ στην τοπική αγορά, μια κρίσιμη χρονιά για τον τόπο μας, όπως ήταν η περυσινή. Και αν πέρυσι ήταν όντως μια δυσχερής για όλους μας οικονομικά χρονιά, μπορούμε εύλογα να προβλέψουμε ότι φέτος πρόκειται να είναι ακόμη πιο δύσκολα, από τη στιγμή που η πτώση του τζίρου , ως συνέπεια της δραματικής μείωσης της κατανάλωσης, δεν αφήνει καθόλου περιθώρια αισιοδοξίας για ανάκαμψη της τουριστικής και εμπορικής μας τοπικής αγοράς…Σύμφωνα πάντως με όσα μου δήλωσαν ο κ. Λεβέντης και η κ. Καμμένου, την περυσινή χρονιά αναμενόταν η σημαντική αύξηση των κρουαζιερόπλοιων στο Βόλο ( 61πλοία πέρυσι, 31 πρόπερσι ) λόγω της πολιτικής και κοινωνικής αστάθειας και ταραχών στην Αίγυπτο, με αποτέλεσμα χιλιάδες Ευρωπαίων και όχι μόνο τουριστών να κατευθυνθούν σε μεγάλο βαθμό προς την Ελλάδα, άρα και στην περιοχή μας.

Φέτος όμως που η αστάθεια σε εκείνες τις χώρες δεν υφίσταται, είναι λογικό και αναμενόμενο να περιοριστούν και οι αφίξεις δυστυχώς στο λιμάνι μας. Η εκτίμηση για φέτος είναι ότι θα έχουμε περίπου 30 αφίξεις. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι και εμείς, ως τοπική κοινωνία, ως πολίτες του Βόλου δεν έχουμε τις δικές μας ευθύνες για την άσχημη κατάσταση που παρουσίαζε η πόλη μας, το λιμάνι μας, ο χώρος υποδοχής των τουριστών πέρυσι! Από τη στιγμή που η εικόνα που πρωτοαντίκριζαν ήταν απαράδεκτη , είναι εξίσου κατά τη γνώμη μου αναμενόμενο , οι εντυπώσεις που μεταφέρουν οι επισκέπτες κατά την επιστροφή τους να μην είναι και οι καλύτερες. Ας ελπίσουμε ότι φέτος οι συνθήκες να είναι καλύτερες και η εικόνα της πόλης να είναι αντάξια της ιστορίας της …

Το εάν θα έχουμε όμως τουριστική ανάπτυξη την τρέχουσα χρονιά δεν εξαρτάται μόνο από τις αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων, αλλά και από τις συνολικές αφίξεις ξένων τουριστών. Στο σημείο αυτό όμως υπάρχουν ανησυχητικά σημάδια. Σε δημοσιεύματα του αθηναικού Τύπου τις τελευταίες ημέρες φέρεται πως οι κρατήσεις των Γερμανών κυρίως τουριστών για την Ελλάδα είναι μειωμένες ακόμη και σε ποσοστά που αγγίζουν το 50% !Αυτό σημαίνει με απλά λόγια ότι κατά την τουριστική περίοδο που ξεκινά τώρα θα επισκεφθούν την Ελλάδα 800.000-1.000.000 λιγότεροι Γερμανοί τουρίστες σε σύνολο 2,3 εκατομμυρίων που επισκέπτονται τη χώρα μας κατά μέσο όρο τα τελευταία χρόνια…Όλες αυτές τις προβλέψεις που δημοσιεύονται, οφείλουμε πάντως να τις αντιμετωπίζουμε εν μέρει με κάποια επιφύλαξη, από τη στιγμή που δεν παύουν να παίζονται ενίοτε διάφορα << παιχνίδια >> , με απώτερο στόχο να μειώνονται οι τιμές στα διάφορα πακέτα διακοπών, στις τιμές των δωματίων, κ.λ.π.

Όποιες και να είναι πάντως οι προβλέψεις, ευοίωνες ή δυσοίωνες, η τρέχουσα συγκυρία επιβάλλει να χαράξουμε και σε τοπικό επίπεδο την κατάλληλη στρατηγική επικοινωνίας για να διαχειριστούμε αυτή την κρίση με μέθοδο και σχέδιο, καθώς και να εστιάσουμε σε ενέργειες οι οποίες να είναι χαμηλού κόστους και συγχρόνως να αποδειχθούν ιδιαίτερα αποτελεσματικές. Όταν η ένωση ξενοδόχων ζητά από την τοπική αυτοδιοίκηση, από τον Δήμο Βόλου, ένα χρηματικό ποσό για την προώθηση του τουρισμού στην περιοχή μας, τότε η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει άμεσα να βρίσκει τα ανάλογα κονδύλια για την ανάπτυξη του τόπου μας. Τα πράγματα είναι απλά : όταν έρχονται τουρίστες, αφήνουν παντού χρήματα, σε εστιατόρια, σε ξενοδοχεία, σε καφέ, σε εμπορικά καταστήματα, κ.α. Στη συνέχεια όλοι όσοι απασχολούνται με την τουριστική και την εμπορική αγορά ( επιχειρηματίες, υπάλληλοι ) συνεχίζουν να κινούν το χρήμα σε ολόκληρη την τοπική αγορά αποδίδουν Φ.Π.Α, φόρους, δημοτικά τέλη, κ.α. Έτσι μόνο μπορεί στη συνέχεια το κράτος, ο Δήμος, να πληρώνει το προσωπικό του, να μας παρέχει τις υπηρεσίες του, να ασκεί κοινωνική πολιτική, κ.ο.κ…

Συμπερασματικά θα έλεγα πως μια συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τον τουρισμό καθίσταται πλέον επιτακτική και άμεση. Τοπική Αυτοδιοίκηση, Επιμελητήριο, Ξενοδόχοι, τουριστικοί πράκτορες, Σύλλογος καταστημάτων εστίασης, Εμπορικός Σύλλογος, το νεοσύστατο Επιμελητήριο Νέων Επιχειρηματιών, πρέπει να συνεργασθούν γρήγορα και αποτελεσματικά, εάν θέλουμε πραγματικά να δούμε μια ουσιαστική ανάπτυξη στον τόπο μας και την ελπίδα να μην σβήνει από τους συμπολίτες μας…


Του Απόστολου Νάσιου,
Συμβούλου Εμπορικού Συλλόγου, Επιμελητηρίου Νέων και τοπ. Δημοτικού συμβούλου Βόλου
http://pneoi.blogspot.com/2012/03/blog-post_9291.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου